charlotte-kalla

Charlotte Kalla uppmanar alla att anmäla sig till kommissionen på STR-T:s Facebooksida.

”Det känns som att jag inte är på riktigt” säger Charlotte Kalla i en intervju åt Expressen om hennes deltagande i Ummikkopodden. Att inte riktigt veta var man kommer ifrån är att inte riktigt veta vem man är.

Charlotte Kalla tillhör minoriteten tornedalingar, kväner och lantalaiset. En nationell minoritet i Sverige som saknar sammanställd historieskrivning. Att inte känna tillhörighet till sitt eget ursprung och att inte behärska det språk släkten talar och talat är för många en sorg. Att förstå sin historia är att förstå sin nutid och därför behöver vi prata om den.

”Vi har pratat om mina rötter och besökt platser kopplade till dem. Det vi hittills inte hunnit prata så mycket om är känslorna som uppstod vid försvenskningen. Om det ämnet hoppas jag få möjlighet att forska vidare i när jag får mer tid att vara hemma i Tornedalen hos mina nära och kära”, säger hon. Charlotte har anmält sig till Sannings- och försoningskommissionen för tornedalingar, kväner och lantalaiset för att berätta på vilket sätt spåren av försvenskningsprocessen påverkat hennes liv fram till idag. Gör det du också.