Ledamöterna och sekretariatet träffades under två dagar för att diskutera och komma vidare med texter och slutsatser, träffa representanter från Sattajärvi och Korju koncessionssamebyar och ta del av en presentation av Tornedalsrådet.

För ordförande Elisabet Fura blev det lite extra högtidligt att hälsa hela den geografiskt utspridda kommissionen välkommen till Pajala. För de som kom söder ifrån hade resan börjat tidigt och lunchen intagits hos systrarna Nylund i Korpilombolo.
Texter till slutbetänkandet
En stor del av sammanträdet ägnades även denna gång åt texter till slutbetänkandet. Som brukligt var diskussionerna konstruktiva och engagerade. Ledamöterna har inför varje sammanträde fått texterna för genomläsning och kommer väl förberedda till mötet.
Dialog med samebyar


Men det var mycket annat som också stod på agendan under de två dagarna. I slutet av första sammanträdesdagen deltog representanter från Sattajärvi och Korju samebyar för ett planerat dialogmöte med kommissionen. Sattajärvi sameby är en koncessionssameby, belägen i den sydöstra delen av Pajala kommun. Korju sameby är även den en koncessionssameby huvudsakligen belägen i Övertorneå kommun samt till en mindre del i Pajala kommun. Precis som i andra svenska samebyar utövas renskötseln av samer, men speciellt för koncessionssamebyar är att icke-samer kan vara ägare till en del av renarna, så kallade skötesrenar. Läs om dialogmötet här på komisuuni.se. (Kommer inom kort.)
Kaffemöten och förankring
Sammanträdesdag två ägnades även den åt texter men andra punkter fanns på agendan. Bland annat delgavs information om planerade, pågående eller avslutade aktiviteter.
En sådan informationspunkt handlade om det påbörjade förankringsarbetet hos minoriteten. En ny kaffemötes-turné, Toinen kuppi, inleds den 29 mars i Skaulo och fortsätter till ytterligare fyra platser i landet. Kommissionen medverkar utöver detta i ”Arkivcafé” den 27 april vid Norrbottens museum i Luleå, där kommissionen berättar om minnen och berättelser från arbetsstugorna.
För att ytterligare bidra till förankring av kommissionens arbete har dessutom ett tiotal dialogmöten med berörda grupper, föreningar och enskilda som företräder minoriteten bokats in under våren. I juni kommer även kommunmöten med respektive kommunfullmäktige i Haparanda, Pajala och Övertorneå att äga rum.
Presentation av Tornedalsrådet

Tuula Ajanki, VD och styrelseordförande Eero Ylitalo från Tornedalsrådet besökte sammanträdet och presenterade verksamheten. Tornedalsrådet är en samarbets- och intresseorganisation som finansieras av Nordiska ministerrådet. Tornedalsrådet bildades 1987 och är en sammanslagning av svenska Tornedalskommunernas förbund och finska Tornionlaakson kuntain toimikunta. Idag har de 14 medlemskommuner på den svenska, norska och finska sidan av gränsen. Tornedalsrådets vision är att ”invånarna i Tornedalen ska kunna leva, studera, arbeta och driva företag på ett gränsöverskridande sätt i en trygg och ren miljö, som om riksgränser inte fanns”. Läs mer om Tornedalsrådet här.
Sammanträdet avslutades sent på torsdag eftermiddag. Solen lyste fortfarande starkt då flera ledamöter och personal i sekretariatet fick bege sig söderut igen.