Tornedalen
Kommissionens ordförande Elisabet Fura. Foto: Martina Huber

Halvtid i kommissionen

Kommissionens ordförande Elisabet Fura berättar om det pågående arbetet.

När detta skrivs börjar det märkas att våren väntar på oss, visserligen långt borta ännu, men ändå. Dagarna blir längre, fåglarna har börjat sjunga igen och förväntan finns i luften. Att restriktionerna har hävts bidrar till att det känns lättare att andas, eller hur?

Sekretariatet fortsätter att arbeta med insamlande men glider nu över till analys, vilket känns bra. De forskare som vi anlitat börjar bli färdiga med sina rapporter och det är i sanning spännande läsning. Men fortfarande återstår ett stort antal intervjuer att genomföra Stefan och Astrid gör ett fantastiskt arbete med detta. När vi slutade att ta emot anmälningar till intervju den sista januari hade totalt 160 personer anmält sig. Hittills har ett knappt femtiotal intervjuer genomförts så mycket arbete återstår ännu på den fronten. De transkriberade intervjuerna ska sedan kodas och analyseras så att ledamöterna i kommissionen kan dra relevanta slutsatser av det som kommit fram.

Vårt eminenta sekretariat har förstärkts med Anna Rosenmüller Nordlander, Anders Alapää och Birgitta Rantatalo. Anna började på heltid den första februari som utredningssekreterare och vi är mycket glada att hon anslutit till vårt team. Hon är jurist och har en bred erfarenhet av utredningsarbete vilket kommer väl till pass nu när vi börjar författa texter i större omfattning. Anders och Birgitta ska hjälpa oss med transkriberingen av de inspelade intervjuerna. Båda två arbetar deltid med detta uppdrag. Vi önskar alla tre varmt välkomna till ett utmanande, viktigt och spännande uppdrag.

När nya medarbetare kommer in är det andra som lämnar. Elsa Hellqvist, som jobbat som administratör hos oss i Stockholm där hon hållit ordning på alla handlingar, tagit emot post, hanterat fakturor, diariefört och varit allmänt behjälplig, arbetar sina sista dagar. Vi tackar för tiden som varit och önskar henne all lycka med fortsatta studier, nu närmast utomlands.

Även Astrid Kruukka lämnar sitt uppdrag vid kommissionen i slutet av februari månad. Hon har varit en superkraft! Inte nog med att hon genomfört intervjuer både tillsammans med Stefan och ensam, hon har dessutom hoppat in som ”kulturellt inslag” på kaffemöten när inbokade musiker drabbats av Corona. Vi kommer att sakna dig, Astrid!

Den 24-25 februari är det dags för kommissionens första sammanträde för i år, denna gång i form av ett arbetsinternat. Vi ska då gå igenom två forskarrapporter, den ena om mänskliga kvarlevor och den andra om rasbiologiska undersökningar av tornedalingar, kväner och lantalaiset. För varje genomläsning av dessa texter blir jag mer beklämd; hur kan detta ha hänt i vårt land och i modern tid? Det är en gåta vi gemensamt ska försöka finna något eller några svar på.

Vi ska också vid sammanträdet diskutera innehållet och utformningen av vårt delbetänkande som ska lämnas före sommaren. Sammanträdet blir också det första tillfället för våra nybildade arbetsgrupper inom kommissionen att prata ihop sig om uppgiften.

Vi har i dagarna fått besked om vår budget för 2022. Tyvärr fick vi inte hela det belopp vi begärt vilket förstås innebär att vi får tänka om när det gäller exempelvis de aktiviteter vi planerat. Det blir också något att diskutera vid vårt kommande sammanträde.

För övrigt kan konstateras att Tornedalen uppmärksammas allt oftare i media, eller också är det bara jag som har ett specifikt fokus. Senast hörde jag en lång intervju i Sveriges Radios Lundströms boklåda med författaren Bengt Pohjanen. En tornedaling så inspirerande och hoppfull att lyssna på. Jag får genast lust att läsa alla hans böcker!

Elisabet Fura