Porträttbild av Hanna Aili
Hanna Aili. Foto: Egen

Hanna Aili

Vi välkomnar Hanna Aili som ny ledamot i kommissionen.

Välkommen Hanna! Sedan den 1 januari i år är du utsedd till ledamot i kommissionen och fyller den plats som Josephine Ylipää lämnade när hon valde att börja arbeta för sekretariatet. Berätta om din bakgrund.

 Jag jobbar vid Helsingborgs museum med att tillgängliggöra industrisamhällets kulturmiljöer. Tidigare har jag bland annat arbetat som antikvarie vid Sörmlands museum med samtidsdokumentation och gestaltning av föremålssamlingar i berättande magasin. Jag har studerat socialantropologi vid Lunds universitet.

Varför tackade du ja till att delta i kommissionen?

Det största skälet är att jag vill bidra till att vi i den yngre generationen tornedalingar blir synliggjorda i kommissionens arbete. Genom att bättre förstå de processer som lett fram till att så många i min generation inte pratar vårt språk, hoppas jag vi får ytterligare kraft att värna och utveckla vår kultur och vårt språk.  

Vilken är din superkraft?

Ha, ha, jag är väl bra på att ställa dumma frågor.   

Hur ser din koppling ut till Tornedalen?

Jag är uppvuxen i södra Sverige men besökte ofta min pappa som flyttade upp till släktgården i Puostijärven alapää/Ekfors utanför Matarengi/Övertorneå. Intresset för mina rötter och vad en tornedalsk identitet innebar för mig började växa när jag studerade kulturarvsstudier vid Göteborgs universitet.

2016 blev jag invald i Met Nuorets styrelse och genom kulturföreningen LAVA projektledde jag kulturfestivalen Aurinkofesti, som gick av stapeln under midsommarafton på Tärendöholmen 2019.

Tre snabba frågor

När på året är den finaste tiden att besöka Tornedalen?

Midsommar.

Hur många personer talar meänkieli?

Cirka 70 000.

Vilket ord på meänkieli tycker du att alla borde lära sig?   

Hooja.