Kommissionen
Elisabet Fura Foto: Martina Huber

In på upploppet

Kommissionens ordförande Elisabet Fura bloggar om det pågående arbetet.

“När detta skrivs pågår världsmästerskapen i friidrott som bäst så jag hoppas ni ursäktar om jag använder en idrottsmetafor: Vi har gått in på upploppet! Med mindre än tre månader kvar så har semesterperioden avslutats med att samtliga tog plats i startblocken och nu är det full fart framåt som gäller.

Även under sommaren har det pågått olika aktiviteter. Kommissionen var på plats på Pajala marknad och arrangerade tillsammans med Met Nuoret och Isof en live-podd på scenen om språk och identitet. Vi har under vårt arbete mött många unga som inte kan tala meänkieli, de är så kallade ”ummikko”, men som nu önskar återta sitt språk, innan det går helt förlorat.

Den 15 juli firades Tornedalingarnas dag eller ”Meän flaku päivä” på många platser i landet.

Som tidigare meddelats så ska vårt slutbetänkande överlämnas den 15 november och med tanke på allt arbete med korrekturläsning, översättning, bildsättning, layout, tryckning med mera, så förstår ni att sekretariatet går på högvarv. Det är en stor utmaning att hinna med allt detta samtidigt som vi genomför flera kommunmöten och dialogmöten. Vi håller dessutom löpande kontakt med Kulturdepartementet så att de ska kunna anpassa sin beredskap och ta resultatet av vårt arbete vidare på bästa sätt.

Närmast i planeringen ligger vårt allra sista kaffemöte på onsdag den 30 augusti i Stockholm. Om du som läser detta har möjlighet att närvara – tveka inte! Du är varmt välkommen men glöm inte att anmäla dig senast nu på söndag 27 augusti och ta med legitimation.

Kommissionen håller nu månatliga sammanträden för att fingranska och slutgiltigt godkänna alla texter. Nästa gång träffas ledamöter och sekretariat i Luleå den 12 september. Vi kommer då, förutom att gå igenom texter, också diskutera och förhoppningsvis lägga fast planeringen av slutsymposiet i Pajala då överlämnandet av slutbetänkandet kommer att ske.”

Elisabet Fura