jennie-spetz_690
Jennie Spetz Foto: Egen

Jennie, ny i sekretariatet

Möt Jennie Spetz, ny sekreterare sedan den 6 mars.

Hej och välkommen till Sannings- och försoningskommissionen för tornedalingar, kväner och lantalaiset! Du började i måndags, berätta vad du ska göra?

Jag ska arbeta som sekreterare i kommissionen. Jag kommer främst att skriva fram kommissionens slutbetänkande tillsammans med de övriga medarbetarna i sekretariatet.

Berätta lite om vad du gjort innan du började hos oss.

Jag har en magisterexamen i statsvetenskap och har alltid varit intresserad av både samhällsfrågor och kulturfrågor. Min yrkesbakgrund är ganska brokig, men sedan 2010 har jag varit verksam som språkpolitisk utredare med inriktning mot nationella minoritetsspråk och svenskt teckenspråk på Isof, Institutet för språk och folkminnen.

Varför tackade du ja till att arbeta för kommissionen?

De frågor som sannings- och försoningskommissionen utreder anknyter mycket till de frågor jag arbetat med på Isof, till exempel revitalisering av de nationella minoritetsspråken, däribland meänkieli. För mig är det här en möjlighet att få gå djupare in i de förhållanden som ligger till grund för den språkliga revitaliseringen – nämligen assimileringspolitiken och de övergrepp som skedde historiskt. Det är ett oerhört viktigt arbete som jag känner mig hedrad att få vara en del av.

Ser du någon särskild utmaning?

Det finns utmaningar på många olika plan. Den stora utmaningen, och ansvaret, ligger nog i att förvalta alla de berättelser som kommissionen får ta del av och att spegla dessa personers erfarenheter. För att sedan med detta som grund lägga fram genomförbara förslag som gör skillnad för framtiden. I själva det praktiska skrivarbetet är det väl, som det brukar vara med textarbete, utmaningen att skapa ordning i kaos. Det brukar te sig omöjligt men ändå gå i slutänden.

Vad gör du när du inte jobbar?

Då umgås jag med mina barn och med vänner. Jag läser och skriver ganska mycket även privat, fast då blir det skönlitterärt.

Har du någon anknytning till Norrbotten eller Tornedalen?

Jag har ingen koppling till Tornedalen eller Norrbotten men har kommit i kontakt med tornedalsk kultur genom mina medarbetare på Isof. Via jobbet har jag varit i Norrbotten vid några tillfällen, till exempel på Nattfestivalen i Korpilombolo, och det var en fantastisk resa som jag aldrig glömmer.