Josephine Ylipää
Josephine Ylipää. Foto: Eva Dahlén

Josephine stärker sekretariatet

Josephine Ylipää kommer att bidra i intervjuarbetet.

Hej Josephine!

Du är en av ledamöterna i kommissionen, men ska nu gå in och stärka upp arbetet i sekretariatet också. Berätta, vad ska du arbeta med?

Jag ska främst samordna kommissionens intervjuarbete tillsammans med Stefan Aro, vilket innebär att jag kommer att resa runt i minoritetsregionen och andra orter för att intervjua de som har anmält sig. Det är ett uppdrag som sträcker sig från 24 februari till 1 juni 2022. Jag är stationerad i Pajala under hela den perioden.

Vad har du för bakgrund?

Jag har arbetat med minoritetsfrågor särskilt för tornedalingar, kväner och lantalaiset sedan 2015. När jag var ordförande och styrelseledamot i Met Nuoret arbetade jag bland annat med den statliga utredningen: ”Nästa steg? Förslag för en stärkt minoritetspolitik” (SOU 2017:60), Queerordboken, Språkpaketet för nyblivna föräldrar och gränsöverskridande samarbeten med Kvääinuoret i Norge.

Jag är hållbarhetsspecialist med fokus på rättvisa och policy med en bakgrund i statsvetenskap och hållbarhetsvetenskap är. Förutom arbetet med minoritetspolitik har jag jobbat med hållbarhetsforskning och rättvisefrågor i Vietnam, Indonesien och Tanzania. Även i Vietnam jobbade jag med projekt rörande minoritetsfrågor.

Då har du anknytning till både Norrbotten och Tornedalen?

Ja, jag är född och uppvuxen i Pajala men även i Luleå och på Åland. Jag har alltid sett Pajala som mitt hem trots att jag har bott hela mitt vuxna liv utomlands och i södra Sverige.

Du är pratar flera språk, hur fick du tillgång till meänkieli?

Hemifrån har jag lärt jag mig riksfinska, svenska och engelska. Mina föräldrar lärde mig inte meänkieli men jag hört språket under min uppväxt. Jag har alltid förstått meänkieli men har inte vågat prata språket förrän jag blev vuxen. Mitt trick har varit att sluta fokusera på att skämmas över att inte kunna det perfekt och istället tänka på att det är viktigare att jag får något sagt.