Webbversion med reservation för eventuella ändringar i slutversionen.
Forskningsstudien har gjorts på uppdrag av Sannings- och försoningskommissionen för tornedalingar, kväner och lantalaiset och bygger på det tidigare forskningsprojektet ”Språk och identitet i Tornedalen under det minoritetspolitiska paradigmskiftet efter 1935”. Syftet med det tidigare projektet var att undersöka dåtidens attityder och förhållningssätt bland elever, lärare och föräldrar till språkpolitiken i skolan.
En central målsättning för kommissionen har varit att även undersöka hur den assimilerande skol- och språkpolitiken i Tornedalen påverkade skolbarnen, exempelvis att utreda på vilket sätt kränkningar och övergrepp skedde mot de meänkielitalande barnen i skolan. Där fanns också en uttalad målsättning att undersöka på vilket sätt moderniseringen av samhället påverkade individernas förhållningssätt till sitt meänkielitalade modersmål och till svenska, samt hur det påverkade deras identitet i bred bemärkelse. Likaså undersöktes konsekvenserna av assimileringspolitiken för de enskilda individerna.
De viktigaste frågeställningarna i studien är:
- Hur påverkades skolbarnen av den svenska nationalismens föreställningar om språk, etnicitet och nationell identitet under skolgången?
- På vilket sätt påverkade hemförhållandena synen på användning av svenska och finska i skolan?
- Hur såg de sociala och etniska relationen mellan finsk- och svenskspråkiga i lokalsamhället ut?
- Hur såg lärarna på finskans och svenskans betydelse för elevernas utveckling som människor och för deras roll i samhällsutvecklingen, och hur påverkade detta deras syn på undervisningsspråket i skolan?
- Straffades barnen om de pratade finska i skolan och på vilket sätt i så fall?
- Förändrades lärarnas pedagogiska syn på minoritetsspråksinlärningen över tid?
- Kan man se en skillnad i kvinnors och mäns attityder till språkanvändningen i skolan?
- Vilken inställning hade skolbarnen till Finland och den finska kulturen i svenska och finska Tornedalen?
- Hur påverkade skolgången och uppväxten mellan två språk deras självbild?