Kommissionen
Elisabet Fura Foto: Martina Huber

Om vikten av kunskap och annat

Kommissionens ordförande Elisabet Fura bloggar om det pågående arbetet.

“Sommarlovet har börjat för många och naturen visar sig från sin vackraste sida. Inte så enkelt att då sitta inne och arbeta, men det måste ju gå.

I Norge har vår systerkommission avslutat sitt uppdrag och lämnat över sin slutrapport till parlamentet. Det skedde under högtidliga former i närvaro av bland annat vår huvudsekreterare Anna-Lena Sjölund, som kände igen mycket av det som presenterades. Ordföranden Dagfinn Höybråten redogjorde för arbetet och förslagen och menade bland annat att det är viktigt att satsa på kommunikation och kunskap för ett erkännande av att förnorskningspolitik medfört orättvisor. Vidare sa han att stora delar av den norska befolkningen har gått miste om den rikedom som landets minoritetskulturer för med sig.

Kloka ord, tycker jag, inte minst därför att de pekar framåt och ger oss hopp. Att det finns en enorm brist på kunskap om vår egen historia känns ju igen och att vi har mycket att hämta igen gäller i högsta grad även i en svensk kontext.

Här hemma träffades kommissionens ledamöter i Stockholm i maj för att granska texter som ska ingå i vårt slutbetänkande. Som vanligt var diskussionerna spänstiga även om vi känner oss pressade av tiden. Vi vill översätta så mycket som möjligt av texten till meänkieli, men det kräver färdiga texter och där är vi inte än.  

Förankringsarbetet fortsätter genom dialogmöten med minoriteten, representerad av bland andra lokalföreningar till STR-T och Tornedalsteatern. Nästa kaffemöte, toinen kuppi, är inbokat till den 28 juni på Träffpunkten i Teurajärvi.

För att sprida kunskap om vårt arbete så fortsätter vi med kommunbesök. Kommissionen var hos kommunfullmäktige i Haparanda häromdagen, Pajala står på tur och därefter Övertorneå. Som om detta inte vore nog så kommer vi att finnas på plats på Pajala marknad, alltid andra helgen efter midsommar. Där kommer vi att medverka tillsammans med Met Nuoret och Isof (Institutet för språk och folkminnen) i en livepodd med Daniel Fjellborg. Alla är välkomna så missa inte den!

Tornedalingarnas dag firar vi den 15 juli då undertecknad hoppas vara på segelsemester i Östersjön.

Låt mig önska dig som läser dessa rader en riktigt skön och vilsam sommar. Vi behöver alla samla krafter inför en spännande och kreativ höst.”

Elisabet Fura