platshallare-sammantrade

Sammanträde i Luleå

Höstens planering och förstärkning av sekretariatet.

I anslutning till symposiet ”Kyrkans roll i försvenskningen av tornedalingar, kväner och lantalaiset”, som arrangerades i Luleå den 15–16 juni, passade kommissionen på att hålla ytterligare ett sammanträde.

Ordförande Elisabet Fura hälsade alla välkomna till sammanträdet i Luleå och passade också på att tacka alla som varit inblandade i genomförandet av det nyss avslutade symposiet.

Under sammanträdet gick huvudsekreterare Nadia Boussaid Pettersson igenom utredningsläget. Intervjuarbetet har flutit på bra och nu är nästan samtliga intervjuer genomförda. Under sommaren är sekretariatet förstärkt. Förutom Anders Alapää, har nu även Iris Kvist kommit in och arbetar med att skriva intervjureferat.

Den första augusti kommer även Elsa Hellqvist tillbaka som administratör på deltid, efter ett halvårs utlandsstudier.

Utredningsarbetet är nu på väg in i analysfasen. Som ett resultat av detta har sekretariatet anställt Josefin Rönnbäck och Daniel Fjellborg, forskare respektive doktorand vid Luleå tekniska universitet. Josefin arbetar 20 procent sedan juni och kommer att gå upp till heltid efter sommaren. Daniel kommer att arbeta halvtid för kommissionen, med start efter sommaren.

En stor del av sammanträdet ägnades åt höstens planering av sammanträden, arbetsmöten och praktiska frågar med anledning av att analysarbetet nu inleds.

Den andra stora punkten som diskuterades under mötet var ett första utkast till disposition av slutbetänkandet som enligt plan ska lämnas i maj 2023. Nästa sammanträde kommer att äga rum den 18 augusti via Skype.