Tornedalen
Kommissionens ordförande Elisabet Fura. Foto: Martina Huber

Spännande och intressant

Kommissionens ordförande Elisabet Fura ser fram emot att ta emot de första forskarrapporterna.

“Efter kaos i riksdagen fick Sverige till slut vår första kvinnliga statsminister och en ny regering, även om det var många turer innan det blev klar.

De forskare som vi i kommissionen kontrakterat jobbar på, mot alla odds, skulle man kunna tillägga. Inte nog med att pandemin gjort det svårare att resa men även arkiven har tvingats begränsa sina öppettider och vissa har behövt stänga helt under perioder. Detta har så klart försvårat för alla som behövt söka i arkiv, men vi är glada över att kunna konstatera att forskarna kunnat komma vidare i sina studier trots allt. Vissa av dem är nära att slutredovisa sina uppdrag. Det är jag naturligtvis väldigt glad och tacksam över. Om ni vill veta mer om vilka områden vi utreder genom forskarnas insatser så kan ni läsa mer här på vår hemsida.

Våra kaffemöten fortsätter enligt plan och jag känner mig priviligierad som kunnat delta på flera av dem. Även om de alla till former är likadana har de alla olika karaktär och jag har lärt mig något nytt varje gång. Det har varit viktigt för oss att kunna erbjuda ett kulturellt inslag vid dessa möten och tack vare idogt arbete av vårt sekretariat så har det lyckats, så här långt. Poesi, musik, teater och sång har det blivit och det har varit uppskattat. Nu fortsätter vi och kommer närmast bland annat att besöka storstäderna Uppsala, Stockholm, Umeå och Boden. Hoppas att se många av er där!

Det är mycket positivt att våra dialogmöten med STR-T och Met Nuoret nu kommit igång igen efter en tids uppehåll. Det är viktigt för oss i kommissionen att löpande stämma av vad vi kommer fram till och hur vi planerar vårt arbete framåt.

Om ni följer oss på vår hemsida så har ni konstaterat att vi fått en ny medarbetare i vårt sekretariat; Nadia. Vi är oerhört glada över att Nadia med sin kompetens som jurist och sekreterare i flera utredningar valt att bli en del av vårt team. Nadia fick en flygande start i Luleå då vi höll både kaffemöten och kommissionssammanträde. Välkommen till ett krävande och viktigt uppdrag, Nadia!

Snart är det dags för mig och de andra ledamöterna i kommissionen att packa väskorna igen. Denna gång blir det ett par dagar i Korpilombolo. I samband med Nattfestivalen är vi medarrangör till ett symposium om arbetsstugorna den 8 december . Vi passar på att hålla sammanträde dagen efter och hoppas att hinna njuta av norrsken.

Slutligen vill jag å kommissionens vägnar passa på att önska er alla en fin jul- och nyårshelg. Det har varit ett annorlunda år på många sätt men jag hoppas att ni som läser detta ändå tar med er några positiva känslor in i nästa år. Jag gör det sannerligen!”

Elisabet