Kommissionen
Ordförande Elisabet Fura Foto: Martina Huber

Tacksam och hoppfull

Kommissionens ordförande Elisabet Fura berättar om det pågående arbetet.

“Så skulle jag beskriva mina känslor efter att jag deltagit vid symposiet i Luleå den 15-16 juni.

Tillsammans med Svenska kyrkan arrangerade vi ett en och en halv dag långt symposium på temat ”Kyrkans roll i försvenskningen av tornedalingar, kväner och lantalaiset”. Vi fick bland annat lyssna på forskarna Carl-Gösta Ojala, Urban Claesson, Lars Elenius och Gerd Snellman men också njuta av både musik och teater. De många åhörarna, på plats eller via länk, deltog aktivt med frågor och inlägg som verkligen berikade. Stor erkänsla till alla ni som förberett detta evenemang!

Sedan sist, närmare bestämt den första juni, har vi också lämnat över vårt delbetänkande ”Då människovärdet mättes – exkludering och assimilering av tornedalingar, kväner och lantalaiset”. Vi var flera från kommissionen som var på plats i Stockholm. I direkt anslutning till vårt möte med kulturminister Jeanette Gustafsdotter, så överlämnade vi delbetänkandet även till minoriteten. Detta gjordes i Rajamaa, Muonionalusta, i samband med ett miniseminarium med Carl-Gösta Ojala, som berättade om insamling av mänskliga kvarlevor.

Betänkandet mottogs positivt och nu fortsätter arbetet med att analysera det material som vi hämtat in i form av intervjuer och forskarrapporter för att vi, så småningom, ska kunna dra slutsatser och komma med förslag på åtgärder. Det känns som ett maratonlopp men jag är helt säker på att vi kommer att komma i mål!

Vi möter hösten med ett förstärkt sekretariat och våra nya medarbetare, som presenteras på annan plats i nyhetsbrevet, hälsas varmt välkomna. Det är ett utmanande och ansvarsfullt arbete ni kommer att bidra med.

Men först blir det midsommar och jag hoppas att ni som läser detta får en riktigt trevlig helg med mycket tid för nära och kära.”

Elisabet Fura