Tornedalningarnas dag
Astrid Kruukka Foto: Martina Huber

Välkommen Astrid!

Astrid Kruukka börjar idag den 30 augusti som utredningssekreterare vid kommissionen.

Astrid, som är uppvuxen i Junosuando och bosatt i Pajala, är ett bekant ansikte för många. Här berättar hon om sitt nya uppdrag.

Hej och välkommen Astrid. Vad ska du jobba med hos kommissionen?

Jag ska vara med och hålla i kaffemöten, som kommer att äga rum på många platser under hösten och vintern, där vi reser runt och berättar om kommissionens arbete. En annan viktig uppgift som jag har är att intervjua personer som vill dela sin historia.

Berätta om din bakgrund?

Jag är utbildad fritidspedagog och har jobbat på fritids, skola och förskola. Jag har alltid brunnit för att lära barn meänkieli. Jag har jobbat i projekt där meänkieli varit i fokus och riktat sig till barn i förskola och deras föräldrar. Jag har också varit ansvarig för Skolverkets hemsida ”Tema modersmål – meänkieli” i flera år. Jag har även lett kurser i meänkieli för pedagoger och personal inom bland annat äldreomsorgen.

Du är tvåspråkig. Fick du med dig båda språken hemifrån?

Ja, hemma pratades både svenska och meänkieli. Mina föräldrar pratade meänkieli med varandra, men svenska med oss. Farmor bodde i samma hus och med henne pratade jag meänkieli.

Många känner nog igen dig, men varifrån?

Jo, jag var med i sånggruppen Sisaret, som fanns under 1978-96. Eftersom vi sjöng mycket på meänkieli, utvecklades mina språk.

Har du märkt av att intresset för meänkieli har förändrats?

Många föräldrar vill ta tillbaka meänkieli till sig själva, men också till sina barn. Jag tror vi måste satsa resurser på förskola och skola för att språket ska överleva. I Tornedalen borde meänkieli vara ett obligatoriskt ämne i skolan.