eva-k_690
Eva Kvist Foto: Egen

Välkommen Eva!

Den 1 mars börjar Eva Kvist som utredningssekreterare i kommissionen.

Eva kommer att arbeta halvtid för kommissionen och halvtid med sitt ordinarie arbete som projektledare för Rajaton-Gränslös, ett projekt som syftar till ett långsiktigt lärande och synliggörande av meänkieli.

Hej Eva, berätta vad du ska arbeta med?

Jag ska arbeta som sekreterare i kommittén och kommer främst att arbeta med den del av kommissionens arbete som gäller insamling av vittnesmål och berättelser.

Vad har du gjort tidigare?

Jag har arbetat i 13 år som journalist på Sveriges Radio, Meänraatio, där jag producerat radioprogram på meänkieli.

Varför tackade du ja till att arbeta med kommissionen?

Jag tackade ja till att arbeta med kommissionen då jag många gånger blivit – och fortfarande blir – påmind om hur historien på olika sätt präglar och påverkar min generation och även de efterföljande. I mitt tidigare yrke som journalist har jag blivit berörd av dessa berättelser och känt att de behöver dokumenteras och berättas åter. Jag har starka band till både språket och kulturen i Tornedalen som också driver mig att engagera mig i frågor knutna till dem. Att få vara en del av arbetet med kommissionen ser jag som ett mycket stort och viktigt uppdrag.

Vad är det bästa med Tornedalen?

Det bästa med Tornedalen är det naturnära levnadssättet, hjälpsamheten och gästfriheten man många gånger möts av i byarna. Det är som om en bit av en svunnen tid blivit bevarad i nuet.